Stay alive!
Dezvoltarea spiritului ecologic în rândul elevilor presupune implicit încurajarea acestora spre participarea la diferite activităţi desfăşurate în natură (acţiuni de voluntariat, activităţi ecologice extra-curriculare, excursii, petrecerea timpului liber). Chiar dacă nimeni nu îşi doreşte, pe parcursul unor astfel de activităţi se pot întâmpla şi unele accidente, motiv pentru care, considerăm că este deosebit de important ca elevii să cunoască regulile de bază în acordarea primului-ajutor, să ştie cum să reacţioneze şi cum să acţioneze în astfel de situaţii, conştientizând rolul vital al manevrelor de prim-ajutor pentru salvarea unei vieţi.
Luând în considerare aceste aspecte, elevii clasei a VIII-a C de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Oradea, au participat la o activitate care s-a desfăşurat sub forma unui curs practic-demonstrativ (instructaj) şi care a fost realizată de către doi voluntari de la Ambulanţa Bihor şi câţiva elevi ai Postlicealei Liceului Sanitar „Vasile Voiculescu”, Oradea. Cu ajutorul a două manechine speciale, voluntarii le-au prezentat elevilor toate etapele care trebuie parcurse în cazul acordării primului-ajutor unei victime aflate în stop cardio-respirator. Astfel, elevii au învăţat cât de important este să acţionăm la timp, cât de importantă este siguranţa salvatorului, anunţarea incidentului la numărul unic de urgenţă 112 şi realizarea corectă a manevrelor de resuscitare. Totodată, copiii au aflat cum să diferenţieze o victimă care este în stare de leşin de una care se află în stop cardiac, precum şi care sunt măsurile de prim-ajutor care se aplică în fiecare caz în parte, inclusiv aşezarea victimei în poziţie laterală de siguranţă. După parcurgerea etapei teoretice şi a celei demonstrative a instructajului, s-a trecut la partea practică, fiecare elev realizând integral toate manevrele de acordare a primului-ajutor unei victime aflate în stop cardio-respirator, de la identificarea stării victimei, anunţarea incidentului la 112, la resuscitarea propriu-zisă şi aşezarea victimei în poziţia de siguranţă.
Profesori coordonatori: prof. Voicu Roxana şi prof. Tripon Ioana
Târgul mărțișoarelor
În ultima zi din luna februarue, la Eco-Şcoala „Avram Iancu” din Oradea s-a organizat a XX-a ediție a Târgului de mărțișoare. Elevii din 17 clase au pregătit diverse produse, cu precădere mărţişoare, pe care le-au expus apoi pentru vânzare în cadrul târgului la care au participat toţi elevii şcolii în calitate de cumpărători. Printre vedetele târgului s-au numărat mărţişoarele ecologice confecţionate din diverse materiale reciclabile, dar şi unele obiecte decorative, tablouri, felicitări sau podoabe (brățări, broșe, cercei), alături de delicioasele dulciuri făcute în casă. Începând cu luna ianuarie, unele clase au demarat pregătirile pentru târg, atât acasă, cât şi la orele de AVAP sau la șezătorile organizate la școală alături de mămici și bunici, realizând prin tehnici variate, produse minunate din materiale textile, deșeuri, mărgele, hârtie etc. Banii adunați din vânzarea produselor au fost depuşi în contul Asociației de părinți a școlii, contribuind astfel la creșterea fondului dedicat unor acțiuni caritabile menite să vină în sprijinul elevilor școlii noastre. Martișoarele nevândute (de la clasa a IV-a C) au fost oferite personalului școlii, preşcolarilor de la GPP nr. 50, dar şi enoriașilor Mănăstirii Acoperamântul Maicii Domnului din Paleu. O primăvară binecuvântată, tuturor!
Coordonator activitate – prof. Toader Monica
Coord. ES – prof. Tripon Ioana-Maria
Concurs „Cel mai frumos colț verde”
La Eco-Şcoala „Avram Iancu” din Oradea s-a desfăşurat Concursul „Cel mai frumos colţ verde”, competiţie la care au participat toate clasele. Astfel, elevii, sub îndrumarea cadrelor didactice şi uneori chiar cu ajutorul părinţilor, şi-au amenajat colţul verde al clasei, dând dovadă de creativitate, originalitate şi responsabilitate în îngrijirea plantelor, reciclând materiale pentru confecţionarea ghivecelor, dobândind abilităţi de îngrijire a plantelor şi dezvoltându-şi simţul estetic. Jurizarea a prevăzut mai multe secţiuni, printre care: „Cel mai frumos colţ verde”, „Cele mai multe plante”, „Cele mai colorate plante”, „Cele mai originale ghivece”, „Cel mai original colţ verde”. La fiecare secţiune jurizată a fost desemnată câte o clasă câştigătoare şi toţi participanţii au fost recompensaţi cu diplome de participare. Plantele vor fi îngrijite în continuare de către elevi, iar unele dintre ele vor fi relocate în grădina şcolii (lalele, narcise, irişi).